Friday, 17 February 2017

TRIP TO SABAH -DAY 2-

Disebabkan malam tu x dapat tidur lena, kemain awal kawan2 aku ni bangun. Sebelum subuh masing2 mengadu kesejukan. Haha. Awal subuh masing2 pergi mandi jugak walaupun water heater tu dah x berfungsi. Nak x nak, terpaksa la mandi air sejuk awal pagi. Huuu~ Sorang ja lah yang menyempat masak air untuk mandi. 😁 Kami bersiap awal pagi tu sebab dah janji dengan Amin untuk check out pukul 8 pagi. Sebelum sarapan, kami keluar jalan2 kat area tempat penginapan kami tu. Nak tengok sunrise & ambil gambar Gunung Kinabalu yg jelas sangat kelihatan.




Selesai sarapan, tour guides kami pun dah sampai. Kami check out dan terus gerak ke Kundasang. Sebelum tu, kami singgah kedai makan kejap sebab dua org tour guide ni x sarapan lagi. Lepas tu, kami terus ke DESA DAIRY FARM. Bayaran masuk RM3 seorang. 




Di sini boleh laa acah2 New Zealand di tambah dengan lembu2 yang sihat. Lama jugak laa kami kat sini. Hampir 2 jam. Lepas puas ambil gambar, kami masuk ke kawasan anak lembu & anak kambing. Kalau nak bagi makan rumput & bagi minum susu kena keluar duit sikit la. Tak banyak pun. RM 1 untuk rumput, RM 1.50 untuk susu. Apa yang aku perhatikan, dulu anak kambing & anak lembu banyak tapi sekarang macam kurang sikit. Tapi tak apa lah, asalkan dapat merasa bagi makan rumput & minum susu.



Lepas tu, kami masuk semula ke dalam bangunan nak beli aiskrim yogurt & chocolate. Susu coklat pun beli jugak. Semua yummehh! Aiskrim tu RM 5.30 & susu coklat RM 7 beberapa sen ntah x ingat. 
tadaaaa~ 

Kami sempat tengok artis shooting kat sini cerita Syurgaku Tak Sempurna di HyppTv. Ada Shah Iskandar, Aedy Ashraf, Uqasha Senrose & lain2 lagi. Aku punya lah terkejut nampak Shah Iskandar masa nak beli aiskrim tu. Adoii. Mata x berkelip tengok dia. Haha. Sempat jugak la bergambar dengan dia. Kemain senyum sampai telinga lepas amik gambar tu. Haha.

 tengah shooting

weheeee~

Tepat pukul 11 pagi, kami bertolak ke SABAH TEA di Ranau. Sampai di sini, cuaca agak panas sedikit berbanding di Kundasang. Waktu tengah hari macam tu, sempat pulak "berhindustan" di tengah2 ladang teh. Haha. Habis sunburn muka duk tengah2 panas. Sebelum balik, kami sempat try minum Air Teh Nalapak. Harga boleh tahan la dalam RM 6 lebih. Kalau sekadar nak rasa, boleh laa kongsi dengan kawan.



Air Teh Nalapak

Puas berpanas di tengah2 ladang teh, kami ke TAGAL SUNGAI MOROLI FISH SPA. Ladang teh & Fish Spa ni dekat2 ja. So, macam biasa lah, Bayaran masuk RM 5 seorang. Sebelum masuk, kami beli makanan ikan sikit, nak bagi ikan2 tu makan. Masuk dalam sungai tu, merasa jugak laa ikan2 yang sederhana saiznya gigit2 kaki. Ikan2 besar cuma makan makanan dia ja. Ikan besar tu x menggigit pun, ikan kecil ja yang berperanan makan kulit2 kering kat kaki. Mula2 masukkan kaki, rasa la geli sikit bila ikan tu lalu kat kaki. Rasa sakit mencucuk sikit la bila ikan kecil tu gigit kaki.



Tempat terakhir kami ialah PORING HOT SPRING. Anak-anak, mohon sediakan RM 3 seorang yee. Semua kawan2 aku ni nak try Canopy Walk tapi aku xmau lah. Cukup sekali naik 7 tahun lalu. Tour guides kami tu plak pegi mandi manda dan aku cuma jadi penunggu mereka semua. Haha. Hashtag Biar Aku Jadi Penunggu😝 Sebelum diorang naik, Amin siap ingatkan semua kena kumpul di kereta pukul 4.15 petang. Baik boss. Lepas aktiviti canopy walk, kami pergi rendamkan kaki kat air panas. Tak mandi pun kat sana, takut x sempat.


Canopy Walk

Lepas tu, kami terus gerak ke KK. Good bye Ranau, Kundasang & seisinya👋👋 Ada rezeki kita jumpa lagi. Dalam perjalanan pulang ke KK, Daus buka plak lagu Gerua. Haha. Feeling2 hindustan katanya + angin yg sejuk di Kundasang. Hampir sepanjang perjalanan kami tu dipenuhi lagu hindustan. Haha. Memang menghayati sungguh. 💃 Kami sampai KK pukul 7 malam dan terus ke Todak Waterfront nak makan seafood yang fresh dari laut. Pengorbanan yang berbaloi bila terpaksa menahan lapar dari Ranau dan akhirnya dapat makan seafood sepuasnya. Tapi sedih lah sebab ada separuh ikan x habis sebab kenyang sangat. Habis duit jugak laa tapi puas hati sangat. Harga seafood tu ikut kilo taw. Total makanan kami RM182 untuk 7 orang makan. 

KAMI 😉

Selesai makan, kami "exercise" di pasar malam Kampung Air. Aku cuma cuci mata ja kat sini & temankan yang lain beli ole-ole. Siapa2 nak shopping, beli ole-ole baju, key chain, gelang, topi, untuk kawan or family, memang sesuai lah kat sini sebab boleh dapat harga murah. Tawar lah pakcik, makcik, abang, kakak tu sampai dapat murah. Balik semenanjung nanti mesti menyesal sebab x dapat shopping puas2. Haha. Dah penat "exercise", kami check in di Promenade Service Apartment kat Api-Api Centre. Harga apartment ni RM 150 sehari. And last, tidurrrrr~

*to be continued*

DESA DAIRY FARM (RM 3 seorang)
➨ SABAH TEA (free)
➨ TAGAL SG MOROLI (RM 5 seorang)
➨ PORING HOT SPRING (RM3 seorang+ Canopy Walk RM 3 seorang)
➨ PROMENADE SERVICE APARTMENT (RM 150 sehari)

No comments:

Post a Comment